Techniekproject 2017
circus in de problemen

Onze school staat de komende twee weken voor een heuse uitdaging! Een circusdirecteur en een clown zijn heel verdrietig omdat er heel wat zaken stuk zijn in hun circus. Ze hebben geen geld om nieuwe spullen te kopen. Al snel stelden de leerlingen van de hele school voor om ze te helpen. Van peuter tot en met het 6de leerjaar gaan de leerlingen een film krijgen van de circusdirecteur met een techniekuitdaging. Deze wordt opgelost en uitgetest in de circustent op school.

Volg de fotoreportage hieronder de komende twee weken.

Een prachtig project van het leerkrachtenteam, iets waar we heel trots op zijn.

 

Maandag, 20 maart 2017:

De leerlingen van het eerste leerjaar kregen al de eerste dag een opdracht van de circusdirecteur. Hij wou graag een film van zijn clown om te verkopen in het souvenirwinkeltje. Na het bekijken van een filmfragment met wat uitleg over de geschiedenis van de film en hoe ze films maken gingen ze aan de slag. Al snel hadden ze 2 leuke souvenirs gemaakt voor in het winkeltje. Kijk zeker eens bij de foto's hieronder. De leerlingen van juf Sandra hebben dit knap gedaan!

Donderdag, 23 maart 2017:

Na enkele dagen van stilte kwam er vandaag een hulpvraag van de clown voor het derde leerjaar. De clown wou een nieuwe act met bellen. Niet zomaar een act, ze wou in een zeepbel zitten.

De leerlingen hebben dan 2 onderzoekjes gedaan. Het eerste was met verschillende grondstoffen een nieuw mengsel maken waarmee er stevige zeepbellen kunnen geblazen worden. Nadien hebben ze met verschillende materialen zeepbelblazers gemaakt en getest. En het is gelukt! De act voor de clown is klaar.

Proficiat 3de leerjaar voor het geweldige resultaat!

Vrijdag, 24 maart 2017:

Vandaag zijn er maar liefst 2 klassen uitgedaagd door de circusdirecteur en zijn clown.

De plakkers van de affiches voor het circus hadden er een boeltje van gemaakt. De affiches bleven niet kleven. De leerlingen van de derde kleuterklas zijn dan gaan onderzoeken hoe ze lijm kunnen maken en hebben nadien affiches leren plakken. Nu weten de mensen in het dorp dat het circus er binnenkort aankomt. Dank u wel derde kleuterklas voor de goede lijm en de affiches.

Aan het vierde leerjaar werd door de circusdirecteur gevraagd om een trapeze te maken die heel gemakkelijk kon omhoog getrokken worden in de circustent. De leerlingen hebben enkele ontwerpen gemaakt en gekozen voor een systeem van 2 katrollen. Na enkele tests kan nu de acrobaat omhoog getrokken worden voor zijn act. Een knap resultaat van het 4de leerjaar!

27 maart 2017:

In de 1ste kleuterklas kregen ze eindelijk hun opdracht, ze keken er zo naar uit. De leeuw was ontsnapt en had bijna een toeschouwer aangevallen. Gelukkig kon de circusdirecteur de leeuw tegenhouden. Nu vraagt hij aan de 1ste kleuterklas om een veilige kooi te maken met voldoende ruimte voor de leeuw waaruit hij niet kan ontsnappen. De leerlingen kregen een waaier vaan materiaal en ontwierpen hele mooie leeuwenkooien. Je kan ze aan het circus komen bewonderen. Knap gedaan van de 1ste kleuterklas.

Ook de 2de kleuterklas kreeg een videoboodschap van de circusdirecteur en zijn clown. De clown zijn toeter was stuk waardoor de act niet kon doorgaan. Maar geen nood! De kleuters van de 2de kleuterklas hadden in geen tijd een nieuwe gemaakt. Na het testen werden deze goedgekeurd en aan de clown gegeven. Nu kan de act terug doorgaan. Wat een succes dankzij onze 2de kleuterklas.

28 maart:

Gisteren kregen de leerlingen van het 5de leerjaar een videoboodschap met een opdracht van de circusdirecteur. Hij zag hoe zijn clown lelijk ten val kwam nadat hij afgeschoten werd als menselijke kanonskogel. Ze hadden geen plek om een net te hangen en de valmatten waren te dun. Het vijfde ging onmiddellijk aan de slag en hebben een parachute ontworpen voor de clown. Deze hebben ze vandaag getest door de parachute met een ei eraan vanop 3 meter hoogte naar beneden te gooien. Het lukt! Vanaf nu kan de clown zachtjes landen.

Ook de eerste peuterklas was aan de beurt. Ze ontdekten dat de circusleeuw niet op de grote bal geraakte en hebben een nieuwe act voor hem gemaakt. Hij moet nu door een rad lopen, nog nooit gezien. Dus als je eens wilt kijken naar de knappe creatie van onze allerjongsten neem dan zeker een kijkje in de overdekte zaal op school.

Maar dat was niet alles. Er was nog een derde klas uitgedaagd, namelijk het 2de leerjaar. Elk circus moet steeds zijn acts vernieuwen zodat ze veel volk naar de circustent kunnen lokken. Daarom hebben de leerlingen een speciale stoel ontworpen volledig van papier waar de clown kunstjes op kan uitvoeren. De stoel is heel stevig en dat komt omdat ze het papier plooien in profielen. Zelf de vogel van onze school, Toeka, heeft de stoel getest en goedgekeurd. Wat een prestatie!

Nu is het nog uitkijken naar een laatste opdracht voor de leerlingen van het 6de leerjaar. We zijn enorm benieuwd naar wat hen te wachten staat. U ook? Blijf deze webpagina steeds volgen.

31 maart 2017:

Vandaag op de laatste dag was het zover!

We kregen een videoboodschap van de circusdirecteur. De clown had een act als menselijke kanonskogel en tijdens de act werkte het kanon niet meer. Maar er is geen geld meer voor een nieuwe. Gelukkig kon het 6de voor een oplossing zorgen. Ze hebben katapulten gebouwd om de clown weg te schieten. Er zijn er maar liefst 3 soorten: een trebuchet, een lepelblijde en een wasknijperkatapult.

Proficiat aan het 6de leerjaar!

Nu zijn alle problemen voor het circus opgelost dankzij de hele school hun medewerking. Nu kunnen ze weer een spetterende show opvoeren en misschien wel voor jullie.

Binnenkort zijn er ook mooie circusvoorstellingen bij ons op school tijdens het schoolfeest en brengen verschillende groepen een mooie act. Plaats de datum, 13 mei 2017, al zeker op jullie kalender.

Tot dan!